Khamis, 1 Mac 2012

SANGKAKALAJARI9 VS MALAYSIAKINI

Ternyata Malaysiakini selalu memberikan berita yang mengelirukan. Mana tidaknya, hari ini portal tersebut mengeluarkan artikel yang mengatakan bahawa sebilanggan peniaga akan berpindah apabila kilang Lynas operasi kelak.

Portal itu juga mengatakan bahawa rata-rata peniaga yang ditemui di Kuantan merasakan kegusaran mereka dengan kilang Nadir Bumi tersebut kerana mereka takut dengan kebocoran radioaktif.

Setelah membaca artikel tersebut, Sangkakala terus meminta seorang rakan untuk bertanyakan sama ada betul atau tidak perkara ini. Kebetulan rakan Sangkakala yang berada di Gebeng Kuantan dan berada kira-kira 2 kilometer dari kilang tersebut mengatakan bahawa rata-rata penduduk serta peniaga menyambut baik kilang tersebut dibuka di kawasan mereka apatah lagi dengan jaminan kerajaan bahawa kilang tersebut selamat.

Mansor Ahmad 42 tahun, telah berniaga dia Gebeng selama hampir lima tahun mengatakan bahawa jika kilang tersebut di buka peluang meningkatkan pendapatan mereka lebih cerah. Beliau juga berkata buat masa ini pendapatan beliau sekitar RM 60 ke RM 80 sehari dan beliau yakin pendapatannya nanti akan naik sekali atau dua kali ganda apabila kilang tersebut beroperasi.

Bagi makcik Rokiah Jantan 62 tahun pula berkata, beliau telah berniaga secara kecil-kecilan di Gebeng sejak hampir 12 tahun dulu selepas kematian suami. Dengan menjalankan perniagaan menjual nasi lemak serta kuih muih, beliau juga menyambut baik pembukaan kilang tersebut di Gebeng."Kerajaan dah jamin selamat nak takut buat apa" kata beliau semasa di tanya oleh rakan Sangkakala. Makcik Rokiah juga menyebut, pembukaan kilang tersebut akan memberi peluang kepada anak-anak muda Gebeng dalam mencari peluang pekerjaan. "Yang mana minat untuk mencari kerja, semua tunggu peluang ni, tapi mana yang malas bekerja tu mula le kata macam-macam pasal kilang tu sebab taknak kerja" kata beliau.

Serang peniaga kedai runcit, Wong Siew Ngah mengatakan bahawa peniaga-peniaga di kawasan Gebeng perlu berterima kasih kepada kerajaan kerana telah membuka peluang meluaskan lagi pendapatan serta peluang untuk anak-anak muda mendapat pekerjaan. Beliau berkata lagi bahawa buat masa kini adalah amat sukar untuk mendapat pekerjaan apatah lagi bagi anak-anak muda yang kurang pendidikan, dengan adanya kilang tersebut makan peluang untuk anak-anak muda ini lebih cerah dan mereka tidak lagi perlu berhijrah ke bandar-bandar besar untuk mendapatkan pekerjaan.

Seperti kenyataan-kenyataan di atas, bagai mana peniaga di kuantan yang sejauh 45 kilometer dari kilang tersebut memberikan komen yang sedemikian sedangkan peniaga yang berada sejauh 2 kilometer merasakan ini adalah peluang mereka menambah pendapatan.
Mungkin kenyataan ingin berpindah itu telah di manipulasi oleh portal tersebut, mungkin peniaga-peniaga ini akan berpindah ke Gebeng berikutan peluang perniagaan yang amat luas, ianya nanti akan menjadi seperti lubuk emas kepada para peniaga.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tiada ulasan: