Isnin, 5 Mac 2012

GILIRAN AZIZAN RAZAK PULA JADI BONEKA

Seperti yang telah di jangka dari awal, Datuk Seri Azizan Razak selaku Menteri Besar Kedah terpaksa mengikut kehendak PAS Pusat jika mahu terus menjadi Menteri Besar di negeri tersebut.

Ini jelas dilihat apabila PAS pusat memberitahu bahawa Azizan kekal sebagai Menteri Besar tetapi perlu mengambil semula dua orang bekas EXCO kerajaan negeri itu yang tidak dipilih semula oleh Azizan pada sessi tahun ini sebagai EXCO kerajaan negeri.

Ini adalah pemerintahan diktator dimana PAS Pusat mula mencaturi perjalanan politik di Kedah.

Datuk Seri Azizan dilihat tidak boleh berbuat apa-apa ketika ini dan mungkin akan akur dengan kehendak PAS Pusat.

Jika PAS pusat sudah mengatur perjalanan politik negeri, apa guna Azizan menjadi pesuruhjaya parti di negeri itu?

Azizan dilihat kini sudah tidak mempunyai kuasa eksekutif dalam melantik atau menggugurkan seseorang EXCO kerajaan walaupun beliau mempunyai alasan tersendiri kenapa beliau tidak melantik semula dua orang EXCO terbabit.

Dalam kenyataan Phahrolrazi Zawawi selepas dimaklumkan bahawa beliau tidak dilantik semula sebagai EXCO, beliau sendiri mengakui bahawa banyak perkara yang mana diantara beliau dan Azizan tidak sepakat. Kalau satu atau dua perkara tak apa tapi kalau dah tujuh ke lapan dari sepuluh perkara, itu adalah masalah.

Kesian kat Azizan, dulu Nizar lambai jadi boneka, sekarang dia pulak, keputusan orang yang berumur seperti beliau juga tidak diguna pakai oleh PAS. Baik letak jawatan je kalau macam tu.
Pssttt..takpa tok jan, biaq pi kat depa, lepaih ni tengok depa nak jadi apa.

Tiada ulasan: