Ahad, 18 Mac 2012

PAKATAN RAKYAT TIADA HALA TUJU

Umum mengetahui bahawa Pakatan Rakyat telah memenangi beberapa negeri di Semenanjung Malaysia dalam Pilihanraya Umum Ke 12 (PRU12). Namun begitu, hala tuju yang ditnjukkan oleh Pakatan Rakyat di negeri-negeri tersebut tidak dapat dipastikan hingga kini.

Selangor sebagai contoh, banyak pelaburan asing yang datang adalah dari pemerintahan Barisan Nasional dan ianya hanya disambung oleh Pakatan Rakyat yang kemudiannya mengatakan kemasukan pelabur asing tersebut adalah hasil usaha mereka.

Perlu diingat bahawa sebelum PRU12, jumlah pelabur yang masuk ke Selangor amat banyak hingga membuatkan negeri itu adalah negeri yang terkaya ditanah air. Tetapi kini jumlahnya merosot apabila kerajaan Pakatan Rakyat memerintah negeri itu semenjak tahun 2008.

Kelantan pula jika diperhatikan adalah negeri yang termiskin di Malaysia apa bila kerajaan PAS mengambil alih pemerintahan sejak lebih 20 tahun dahulu. Ini membuktikan bahawa pelabur asing lebih yankin dengan pemerintahan kerajaan Barisan Nasional yang lebih konsisten dan lebih bijak dalam menjadi pentadbir sesebuah negeri.

Baru-baru ini Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan) menyelar kenyataan bahawa negeri itu adalah negeri paling miskin di Malaysia. Kenapa perlu Nik Aziz meneyelar kenyataan tersebut sedangkan Negeri Cik Siti Wan Kembang itu tidak ada perkembangan dari segi ekonomi serta rakyat di negeri tersebut  dilihat lebih daif dari negeri-negeri lain.

Pakatan Rakyat juga dilihat terlalu banyak kepincangan serta perbalahan dalam kepimpinan hingga membuatkan pelabur-pelabur asing yang cuba membawa keuntungan takut sekiranya sesuatu terjadi dalam sesebuah negeri apatah lagi jika pelaburan sudah dibuat.

Dari segi alam sekitar pula, banyak kepincangan juga berlaku di negeri-negeri dibawah kepimpinan Pakatan Rakyat contohnya isu Ladang Rakyat serta air bersih di Kelantan, isu pasir dan sampah di Selangor semuanya masih lagi dalam keadaan membimbangkan.

Isu pasir di Selangor contohnya, setelah 4 tahun Pakatan rakyat memerintah negeri Selangor dilihat sudah hampir hancur dengan projek pengorekan pasir di beberapa buah tempat. Jadi dimana hala tuju Pakatan Rakyat yang dilihat selama mereka memerintah?

Tiada ulasan: