Khamis, 29 Mac 2012

RAFIZI RAMLI AMBIL ALIH NFC

Menteri Pertanian baru-baru ini mengeluarkan kenyataan bahawa projek ternakan lembu negara akan ditender kepada kontraktor-kontraktor yang berminat untuk melaksana serta meneruskan projek tersebut.

Semalam pula dalam portal Malaysia kini tertulis mengatakan bahawa PKR tidak bersetuju dengan tindakan itu.

Kenyataan ini dibuat oleh pengarah strategi PKR- Rafizi Ramli yang mendakwa bahawa kerajaan cuba untuk menutup kes tersebut.

Untuk makluman, NFCorp juga dilantik oleh kerajaan bagi menjalankan projek tersebut dengan pinjaman yang diluluskan sebanyak RM 250 juta.

Ini bermakna projek tersebut perlu diteruskan dengan cara memberi tender kepada syarikat-syarikat lain yang berminat.

Sangkakala berpendapat begini sebagai contoh, jika projek sebuah jambatan tidak dapat dilaksanakan oleh kontraktor pertama yang diberi tender dan syarikat tersebut gagal untuk melaksanakannya, maka syarikat lain boleh dilantik untuk meneruskan projek tersebut dan yang pasti kontraktor pertama sudah tentu akan diambil tindakan.

Projek NFC dikatakan gagal dibawah seliaan NFCorp dan kerana kegagalan yang diperkatakan ini maka syarikat lain perlu dilantik untuk meneruskan projek tersebut demi untuk memastikan bekalan daging mencukupi dalam negara, kerana itu adalah rancangan kerajaan pada awalnya.

Jadi tindakan PKR yang mengatakan behawa kerajaan cuba menutup salah itu dan ini adalah tidak berasas sama sekali.

PKR nampaknya lebih suka jika bekalan daging berkurangan dan kos untuk membekalkan daging kepada rakyat akan meningkat dan ini sudah pastinya akan menyusahkan rakyat.

Atau Rafizi cuba menghalang daripada projek ini terlepas ketangan orang lain dengan harapan dia akan dapat projek yang boleh menjana pendapatan dengan nilai jutaan ringgi tersebut.Pssttt..masuk tender bro..

Tiada ulasan: