Ahad, 11 Mac 2012

PERSATUAN ANAK IBARAT ANAK KECIL MINTA SUSU Pengerusi ANAK atau Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan -Mazlan Aliman dilihat seperti anak kecil yang laparkan susu apabila sentiasa merengek untuk mendapat perhatian dari kalangan pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat.


Semalam dalam kenyataan didalam akhbar Harakah, beliau sekali lagi membuat pertanyaan kepada Felda kenapa pembekalan kelengkapa peralatan sekolah untuk anak-anak Felda diberi secara runding terus. Ini soalan orang yang tidak cukup akal sebenarnya, jika dilihat semula banyak juga faedah yang dapat dimanafaatkan jika sesebuah projke dibuat secara runding terus, kerana ini akan menjimatkan masa dan dalam proses membekal kelengkapan ini buka semua pembekal mampu berikutan dengan saiz kasut baju seluar atau kain para pelajar adalah tidak sama dan berbeza-beza, jika dibuat secara tender sudah pasti semua itu perlu di masukkan kedalam bill of quantity (BQ) dan harga sudah pastinya akan melambung sekali ganda.

Sebagai anak Felda yang lantang bersuara kononnya mempertahankan warga Felda yang tertindas, Mazlan Aliman perlu mangambil kira semua aspek, janganlah apabila pembekalan peralatan kelengkapan sekolah untuk anak-anak felda yang masih belajar juga dipolitikkan.

Sebagai salah seorang anak Felda sepatutnya beliau menyokong dan memberikan cadangan untuk penambah baikan pemberian atau menambah dalam bentuk pemberian atau boleh juga membantu bagi mengesan mereka yang terlepas pandang hingga tidak menerima bantuan tersebut, bukan dengan cara itu salah in tak betul.

Seperti artikel yang Sangkakala keluarkan sebelum ini, Sangkakala ada mengatakan bahawa anak Felda generasi kedua atau ketiga ini perlu melihat dari mana mereka datang dan kena selalu-selalu atau rajin-rajin bertanya pada orang tua, dudlu bagaimana kehidupan berbanding hari ini.

Jika hanya untuk menjadi pembangkang tetapi tidak ada idea atau cara bagi penambahbaikan maka ianya seperti mengetuk tong kosong ditepi jalan, bunyi berdentum-dentam tapi ternyata isinya kosong, jika ada yang datang melihat kerana mendengar akhirnya akan pulang dengan mengatakan kita sebagai orang gila yang tak tau apa-apa, akhirnya tinggallah kita disitu tanpa ada sesiapa mempedulikan kita.

Tiada ulasan: