Ahad, 11 Mac 2012

FERIZ OMAR PULA BERKATA-KATA

UNDURNYA SHARIZAT BUKTI BETAPA TINGGI TAHAP TANGGUNGJAWAB, TELUS & TULUSNYA KERAJAAN BN-UMNO !

1. Seperti diramal, isu NFC sebenarnya membuka peluang besar untuk BN-UMNO bermain di lapangan politik ala 'Blue Ocean Strategy' sehingga pastinya tidak terjangkau oleh parti politik pembangkang.

2. Sama ada tuduhan ke atas YB DS Shahrizat itu benar ataupun tidak, pokoknya kerelaan YB DS Shahrizat utk mengundurkan diri dari kabinet perlu disanjung kerana ia lambang kematangan politik individu dan kepartian Islam-Melayu menuju Wawasan 2020.

3. Sikap tanggungjawab, telus dan tulus YB DS Shahrizat tidak wujud dalam jiwa ruh mana-mana pemimpin pembangkang seperti Lim Guan Eng yang baru-baru ini membayar yuran rundingan tinggi kepada jururunding Singapura bagi satu projek pembangunan di Penang; Khalid Ibrahim yang bergelumang dengan skandal konsesi pasir di Selangor; Nik Aziz yang cenderung memajak tanah Rakyat Kelantan kepada pelabur-pelabur Cina Singapura; dan amalan nepotisme perniagaan serta politik terlampau anjuran Anwar Ibrahim.

4. Langkah bijak DS Shahrizat lepaskan jawatan Senator seiring dgn pembubaran Parlimen sempena pengumuman PRU13 yg dijangka tidak lama lagi.

5. Sebijak-bijak DS Shahrizat, BN-UMNO juga perlu belajar dari insiden NFC.

6. Sebagai komuniti politik yg sudah
mentadbir negara lebih 50 tahun, sudah sampai masanya utk BN-UMNO menguatkuasakan polisi yg tidak membenarkan suami atau isteri mana-mana Menteri dari parti BN-UMNO berniaga dengan Kerajaan Malaysia.

7. Dengan adanya polisi sedemikian, semua Menteri Kabinet BN-UMNO akan dipilih bukan saja dari kalangan ahli-ahli Yang Berhormat yang hanya bersih tetapi dilihat bersih (not just clean but is seen clean) dari kacamata Rakyat Malaysia.

FERIZ OMAR
FB : Feriz Omar
T : @FerizOmar
BB : 269F6EB7

Tiada ulasan: