Rabu, 14 Mac 2012

PAS AMPANG TENGGELAM PUNCA

Kejadian banjir yang melibatkan penduduk Kg Lembah Jaya Utara pada 7 Mac lepas menyaksikan lebih dari 300 buah keluarga menerima bantuan tidak henti-henti dari kerajaan Pusat serta Badan Perhubungan UMNO negeri.

Bermula dari malam kejadian UMNO bahagian Ampang telah menggerakkan jentera bagi membantu mangsa yang terlibat di kawasan tersebut.

Sangkakala pula melihat PAS kawasan Ampang telah kehilangan punca apabila bantuan demi bantuan dihulurkan kepada mangsa yang terlibat di kawasan terbabit. Begitu juga dengan kerajaan negeri yang kini telah menampakkan kegagalan dalam usaha membantu mangsa terbabit.

BANTUAN DAPUR DAN GAS
Walaupun kawasan ini dikatakan adalah kubu kuat PAS sebelum ini, bantuan yang dihulurkan oleh Badan Perhubungan UMNO Negeri tidak memilih siapa sahaja untuk menerima bantuan yang dihulurkan tidak kira sama ada mereka itu orang PAS atau tidak.

Ketua UMNO Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo semasa ditemui oleh Sangkakala berkata UMNO tidak memilih sesiapa, bagi UMNO semua mangsa perlu dibantu serta mendapat pembelaan.

Sangkakala juga menemui mangsa yang terlibat dalam kejadian ini pula berkata, PAS hanya memberi bantuan membersihkan rumah kepada orang-orang PAS dikawasan ini dan mereka tidak akan memasuki rumah yang dimaklumkan sebagai rumah orang-orang UMNO. "tapi saya tengok orang UMNO bantu semua rumah yang didapati bermasalah" kata mangsa tersebut yang tidak mahu namanya disiarkan oleh Sangkakala.

Hari ini sebagai contoh, Kelab Putra UMNO Malaysia mengagihkan tilam serta selimut yang dihantar dari rumah ke rumah. Bantuan ini dihantar oleh sukarelawan-sukarelawan seperti Gerakan Belia 4B, Kelab Putra UMNO dan sukarelawan dari UMNO Bahagian Ampang sendiri.

BANTUAN SELIMUT DITURUNKAN DI PUSAT
GERAKAN BANTUAN BANJIR
PENGHANTARAN TILAM DARI TUMAH KE RUMAH

Selain dari itu, Bank Rakyat semalam telah mengeluarkan zakat kepada mangsa dan disampaikan oleh Datuk Seri Ismail Sabri selaku Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kepada mangsa.

SUMBANGAN ZAKAT OLEH BANK RAKYAT

Tiada ulasan: