Selasa, 13 Mac 2012

PAS PUNCA ISLAM BERPECAH

Kehadiran PAS didalam arena politik tanah air hanya memecahbelahkan orang Islam di tanah air. Hakikat ini Sangkakala berani katakan apabila kita melihat kepada permulaan perpecahan apabila Haji Hadi mengeluarkan Amanat haji Hadi beberapa puluh tahun dahulu yang menyebabkan ramai orang telah menjadi mangsa akibat dari amanat tersebut.

Amanat itu juga telah menjadikan ramai wanita bergelar isteri menjadi janda setelah diceraikan oleh suami masing-masing akibat dari perbezaan politik dalam sesebuah rumah tangga, tidak kurang juga anak-anak yang tidak mengaku ibu dan ayah sebagai ibu ayah kandung dan begitu juga sebaliknya.

Kita juga dapat melihat dimana ustaz Ibrahim Libya, seorang guru agama yang di sanjungi di Kedah akhirnya gugur kebumi bersama pengikut arwah kerana termakan hasutan PAS yang kononnya memerangi kerajaan itu adalah jihad dan ganjarannya adalah Syurga. oleh kerana termakan hasutan ini Ibrahim Libya telah bertindak menyerang pihak berkuasa walau pun telah diarahkan supaya tidak berbuat demikian.

Ini adalah salah satu sebab kenapa Sangkakala mengatakan PAS hanya memecah belahkan orang Melayu dalam politik. PAS sepatutnya menjadi sebuah badan untuk memantau kegiatan agama Islam serta memberikan dakwah serta nasihat tentang agama Islam kepada rakyat serta kepimpinan kerajaan bukannya menjadi sebuah parti politik yang kemudiaannya memfitnah dan mengeluarkan fathwa yang lari dari akidah.

Jika PAS benar-benar memperjuangkan Islam, tidak akan timbul perkataan bahwa undi PAS masuk Syurga dan menyokong UMNO sudah boleh ditafsir sebagai orang kafir.

PAS juga telah mengajar anak-anak muda supaya membenci kepimpinan orang Islam itu sendiri sedangkan kepimpinan orang Islam itu menjadi kekuatan kepada agama, bangsa dan agama.

Jika dulu PAS berkata pengikut  atau penyokong UMNO itu kafir kerana bersekongkol dengan orang bukan Islam, kini kita lihat pula bagaimana PAS telah sanggup menjadi boneka kepada PKR dan DAP yang mana ianya terdiri daripada bukan Islam (DAP) serta kepimpinan campuran (PKR).

Kemana pergi menifesto serta slogan membangun bersama Islam yang di laung-laungkan oleh pemimpin PAS selama ini? Semuanya tinggal kenangan apabila DAP serta PKR menggula-gulakan PAS dengan kuasa menteri besar EXCO dan sebagainya.

Tiada ulasan: