Khamis, 8 Mac 2012

SHAHRIZAT HADIR KERANA PRIHATIN

Hujan lebat yang melanda sekitar kawasan Kuala Lumpur dan Selangor semalam menyaksikan beberapa kawasan di naiki air secara mendadak.

Salah satu kawasan yang terlibat adalah kawasan Ulu Langat dimana hampir 200 keluarga terpaksa dipindahkan apabila kediaman mereka dinaiki air sejak malam tadi.

Mereka kini ditempatkan di Sek. Keb. Sg Serai dengan bantuan pihak keselamatan seperti Polis, JPA3, RELA dan Bomba.

Bagi memastikan kesihatan mereka terjaga pula, kementerian Kesihatan turut menghantar pasukan bantuan bagi membantu mangsa di pusat pemindahan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil juga turun padang menjenguk mangsa diiringi oleh squad sayang wanita UMNO Selangor.

Jabatan Kebajikan Masyarakat juga menghulurkan bantuan asas seperti selimut, tikar dan peralatan lain dalam membantu mangsa bencana alam ini.

Menurut seorang mangsa, kejadian seperti ini biasa berlaku di kawasan Ulu Langat apatah lagi jika hujan lebat tidak berhenti melebihi 3 jam.

Sangkakala juga dapat berita bahawa terdapat juga orang perseorangan yang sudi menghulurkan bantuan seperti makanan kering.

Gerakan Belia 4B Malaysia melalui Squad Unit Prihatin Selangor telah memberikan bantuan awal dari malam tadi dengan cara membantu memindahkan mangsa-mangsa banjir.

Pagi tadi, Presiden Gerakan Belia 4B Malaysia- Saudara Mu'amar Ghadafi Jamal hadir menghulurkan bantuan awal berupa air mineral sebanyak 900 botol kepada mangsa. Menurut beliau Unit Prihatin akan cuba mendapatkan serta mengumpul seberapa banyak bantuan dan akan diagih-agihkan kepada mangsa.

1 ulasan:

Awanama berkata...

Tumpangkan le kat Condo , kan ada banyak