Jumaat, 17 Mei 2013

ANWAR IBRAHIM BERPUTIH MATA

Semalam telah diadakan upacara majlis mengangkat sumpah sebagai Menteri dan Timbalan Menteri dihadapan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang DiPertuan Agong Di Istana Negara.

Dan orang yang paling kecewa sekali ialah Anwar Ibrahim kerana gagal untuk mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia serta menubuhkan kerajaan dan anggota kabinet beliau.

Dan sehingga kini, Anwar masih mencuba untuk menjadikan keadaan dalam negara menjadi huru hara serta kacau bilau dengan membuat himpunan bantah dan sebagainya.

Rakyat Malaysia telah membuat pilihan pada 05.05.2013 yang lalu dalam pilihanraya umum yang mana melihatkan bahawa rakyat Malaysia memilih kerajaan Barisan Nasional sebagai kerajaan. 

Anwar berkeyakinan bahawa beliau dan pakatan pembangkang akan memenangi kerusi parlimen untuk ke Putrajaya sekaligus akan menjadi kerajaan. 

Malang nasib Anwar, walaupun telah mengatakan bahawa beliau menang dalam pilihanraya tersebut seawal jam 7 malam lagi walaupun undi masih belum habis dikira.

Apa apa pun Anwar akan terus mencuba dan mencuba kerana ini adalah peluang terakhir beliau untuk menjadi Perdana Menteri dan menukar kerajaan. 

Rakyat Malaysia sebenarnya tidak bodoh,  mereka masih boleh menilai yang mana satu kaca dan yang mana intan, dan ini telah dibuktikan dalam pilihanraya yang lalu.

Anwar sebelum ini pernah mengatakan bahawa beliau akan bersara sekiranya pakatan pembangkang gagal untuk menakluki Putrajaya kali ini dan beliau juga mengatakan bahawa sekiranya beliai gagal, maka beliau akan menjadi pensyarah di sebuah Universiti di Amerika.

Tapi mahukah Universiti tersebut mengambil Anwar sebagai pensyarah?  Beliau dikatakan semasa belajar dulu pun mengambil jurusan sastera melayu, jadi mungkin le agaknya Anwar nak jadi pensyarah bahasa Melayu di Amerika tu nanti.

Tapi apa yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim tidak direalisasikan dengan perbuatan dan beliau kini mengatakan bahawa beliau akan terus menjadi pemimpin dalam pakatan pembangkang hingga kerajaan Barisan Nasional dapat ditumbangkan.

Apa ni Anwar, janji sendiri pun tak mampu untuk ditunaikan apatah lagi janji janji yang lebih besar kepada rakyat. 

Pelbagai janji ditaburkan kepada rakyat agar menyokong mereka tapi seperti yang Sangkakala pernah dengar dari bekas seorang ketua angkatan muda keadilan sebelum PRU dulu, Anwar dikatakan oleh beliau akan berjanji dengan pelbagai perkara, namun apabila tiba masa untuk melaksanakannya,  beliau akan memberikan pelbagai alasan demi untuk menyelamatkan diri. 

Itu adalah kemahiran Anwar Ibrahim dan mujurlah beliau tidak menjadi Perdana Menteri,  sekiranya beliau menjadi Perdana Menteri,  sudah pastilah kita semua akan dapat melihat sahaj menifesto yang digunakan untuk menggula gulakan rakyat.

Itu adalah kepakaran Anwar yang sebenarnya dan