Khamis, 25 April 2013

#tolakpakatan #GE13 ALAMAK MUJAHID PELAWA @MuaamarGhadafi DEBAT LA !!!

Dah nak ajak debat pulak dah!!! Sangkakala rasa tak perlu le nak debat debat ni, baik le YB Mujahid fokus pada kempen sebab dah 5 tahun rakyat Parit Buntar ni jarang jarang sangat nampak muka YB jadi untuk kali terakhir bagi le depa tengok muka YB dengan cara pergi berkempen.


YB pun tak berapa sihat tu dengan penyakit gaut yang ada nanti betambah parah pulak, lagi pun semua rakyat bukan kata di Parit Buntar sahaja, tapi di seluruh negara dah tau tentang menifesto kerajaan Barisan Nasional apa nak debat lagi?

Lagi satu Sangkakala rasa Mua'amar Ghadafi pun tak perlu nak debat ni, buan sebab apa, sebab salah satunya ianya hanyalah membuang masa sebab debat 2 atau 3 jam tu membolehkan rakyat bertambah rapat dan mengenali siapa Mua'mar Ghadafi dengan lebih dekat.

Yang YB beriya sangat nak debat tu untuk apa? Nak larikan fokus rakyat semata mata atau YB sendiri dah mula rasa goyang dengan pendekatan anak muda ni bersama rakyat?

Yang peliknya kenapa tak ajak menteri untuk berdebat? Kan itu lebih baik? Kena dengan kedudukan YB sebagai ahli parlimen.

Tapi Sangkakala pun macam teringin pula nak debat dengan YB tentang kebebasan media yang dilaunkan oleh pakatan pembangkang dalam masa yang sama bila nampak wartawan Utusan atau television mula la kata itu ini.

Bagi Sangkakala, Mua'amar Ghadafi lebih baik lupakan pelawaan Mujahid untuk berdebat, lebih baik fokus kepada tugasan membantu rakyat bersama sama dengan UMNO dan Barisan Nasional Parit Buntar.

Selama ni takde pulak nak diadakaan sesi debat segalaa bagai, YB turun pun sekali sekala, macam kata P.Ramlee dalam cerita Nujum Pak Belalang "Jarang Jarang' jadi ambil kesempatan yang aada sedikit ni untuk YB tunjuk muka sebab lepas ni kalau kalah kalah tentu oara pengundi tak nampak muka YB lagi.

Lagi pun YB bukan anak jati Parit Buntar, dilahirkan di Georgetown Pulau Pinang dan memegang jawatan dalam PAS pun di Pulau Pinang jadi untuk bertanding di Parit Buntar sebab rasa mampu menang tapi segala permasaalahan di Parit Buntar tak pernah keluar pun di Parlimen.

Sangkakala selalu juga ikuti perkembangan dalam parlimen tu, tak pernah pun dengar masalah di kawasan ni diutarakan dalam dewan rakyat, yaang adaa semuaanya isu nasional, itu pun orang lain yang buka, YB cuma 'Kadang Kadang' (kata P.Ramle lagi) sampuk dalam parlimen tu.

Yang dalam ceramah sana sini kata Parit Buntar sudah terkenal kerana YB bersuara dalam parlimen semua ya retorik, bagi yang tak tau mungkin akan kata bagus, tapi bagi penulis laman blog macam Sangkakala, memang kami ambil tau semua perkara macam tu, jadi kami yang menulis ni tak boleh le nak di kelentong sesuka hati.

Kalau YB nafikan, cuba buktikan apa permasaalahan yang pernah YB utaraakan dalam sidang dewan rakyat tentang Parit Buntar dan dalam sesi keberapa sidang dewan masa YB utarakan permasalahan tersebut.

Tentang Menifesto kerajaan Barian Nasional Sangkakala rasa Sangkakala sendiri pun boleh jawab sikit sikit dan takde apa yang Sangkakala rasa perlu di perdebatkan, sebab salah satunya, keraajaan yang menang perlu melaksanakan menifesto mereka, tapi bagi kerajaan pakatan pembangkang yaang menang di beberapa buah negeri dalam semenanjung Malaysia ni mengaataakan menifesto bukan satu janji jadi apa yang nak di debatkan.

Yang pertama ialah tentang BR1Myang akan dinaikkan secara beperingkat peringkat hingga mencecah angka RM 1200, semua rakyat telah tahu bahawa selama kerajaan Barisan Nasional dibawah kepimpinan Datuk Seri Najib memerintah sudah 2 kali BR1m dilaksanakan yang melibatkan ratusan ribu rakyat yang berpendapatan RM 30000 ke bawah dan pada tahun ini pula BR1M untuk orang bujang pula dilaksanakan dan akan dinaikkan secara berperingkat sehingga mencecah ke angka RM 600 setahun.

Tapi di Selangor pula, menifesto yang mengatakan akan memberi bantuan sara hidup kepada ibu tunggal pula hilang entah ke mana, bila dipersoalkaan permasaalahan ini, dengan selambernya Khalid gagap kata menifesto bukan satu janji.

Tentang persekolahan satu sesi pula Sangkakala memang marah dengan kerajaan, buka sebab apa, sebab buat sekolah terlampau banyak, kononnya nak bagi keselesaan kepada paaraa pelajar hingga sekarang ada sekolah yang bilik darjah lebih banyak dari pelajar, oleh itu persekolahan satu sesi adalaah boleh dilakukan dan dilaksanakan di seluruh negara, lagi pun mudah untuk para pelajar ini menjalankan aktiviti lain di sebelah petang seperti belajar fardhu ain dan sebagainya.

Transformasi sekolah Vokasional ini pula Sangkakala nampak memang perlu dilaksanakan kerana sekolah aliran vokasional ini sebenarnya lebih kepada kemahiran dan jika kerajaan melaksanakan transformasi tersebut, maka lebih ramai tenaga mahir akan dikeluarkan oleh sekolah sekolah ini.

3.3 juta peluang pekerjaan dan 2 juta berpendapatan tinggi akan dapat dicapai apabila ramai pelabur asing akan datang untuk melabur di Malaysia bersesuaian dengan kemantapan ekonomi yang diperolehi oleh negara dan Sangkakala tak nampak pula perkara ini menjadi satu masalah kerana, rakyat memang menyambut baik apa yang dirancang ini.

Kenaikan baucher buku satu Malaysia pula dilihat adalah untuk membantu ibu bapa bagi meringankan beban untuk kemasukan anak ke sekolah, perlu di ingat, kerajaan hanya menampung tetapi bukan menangung sepeenuhnya bayaran untuk persekolahan kerana sudah banyak insentif seperti buku teks dan sebagainya diberikan secara percuma oleh kerajaan.

Sedangkan di Selangor, perkara ini juga telah di janjikan dalam menifesto namun tidak terlaksana hingga kini tapi apa nak buat, menifesto bukan satu janji kata pakatan pembangkang.

Tentang kementerian baru, kerajaan akan mewujudkan kementerian baru untuk menangani masalah social dan ekonomi, adakah itu juga menjadi satu masalah? Sedangkan selama ni PAS mengatakan bahawa Malaysia terlalu banyak masalah gejala social dan apabila kerajaan nak tubuhkan kementerian baru maka pembangkang dah mula rasa goyang sebab nanti takde isu lagi nak diperkatakan.

Cuma di Kelantan masalah gejala social ni dan masalah ekonomi rasanya lebih hebat lagi sedangkan Kelantan di pegang oleh PAS selama lebih dari 20 tahun, kenapa tak buat satu portfolio bau untuk exco bagi menangani perkara tersebut?

Harga kereta turun sebanyak 20 ke 30% secara berperingkat, juga tidak mempunyai masalah sekiranya kita mempunyai tahap ekonomi yang tinggi dan kukuh, perlu diingat, harga kereta yang diturunkan adalah bukan termasuk duti import kenderaan tersebut jadi apa masalahnya?

Yang pakatan pembangkang kata nak turunkan duti import kereta tu untuk apa? Adakah rakyat semuanya mampu pakai Porche, Lamborghini, Ferrari dan kereta kereta mewah lain? Penurunan harga kereta ini adalah kereta tempatan seperti Proton dan Perodua yang mampu digunakan oleh rakyat.

Lebuh raya Pan Borneo pula sejauh 2,300 kilometer dari Sarawak ke Sabah adalah untuk kemudahan rakyat di kedua dua negeri tersebut dan perlu juga diingat bahawa kerajaan mengatakan bahawa ianya adalah lebuh raya tidak pula dikatakan lebuhraya ber tol yang perlu dibayar oleh setiap pengguna yang menggunakan jalan tersebut.

Penambahan anggota polis sebanyak 4000 orang setahun adalah lebih baik daripada pengurangan seperti yang dikatakaan oleh Nurul Izzah kerana jika ada penambahan ini maka kadar jenayah dapat dikurangkan, mengikut statistik di mana mana negara sekalipun, sekiranya anggota polis itu ramai, maka kadar penjenayahan akan berkurangan.

Program Safecam atau kamera litar tertutup adalah untuk mengurangkan juga kadar jenayah yang berlaku di seluruh negara kerana dengan adanya safecam ini satu satu kejadian di satu satu kawasan dapat dikesan dengan lebih pantas ditambah pula dengan penambahan anggota polis maka kebarangkalian untuk mengelak berlakunya jenayah adalah amat tinggi.

Skim gaji transformatif pula adalah untuk menghargai kakitangan perkhidmatan awam yang
secara tidak langsung bersama sama menjana ekonomi negara, ini tidak bermaksud selama ini kerajaan tidak menghargai mereka kerana selama ini pun kerajaan telah memberikan kenaikan demi kenaikan dalam tangga gaji katitangan awam, cuma kali ini kerajaan akan mengakji semua elaun dan pergerakan gaji khas kepada semua kakitangan perkhidmatan awam.

Jadi ada apa apa lagi yang Mujahid nak tanya? Atau nak tau? Takkan sebagai seorang yang berkelulusan Doktor, YB Mujahid tak boleh nak terangkan kepada rakyat tentang menifesto ni, tapi jangan la dengan niat menghasut, mana yang baik katakaan baik dan jangan sesekali menipu rakyat dengan mengatakan bahawa apa ayang dilakukan oleh kerajaan itu semuanya buruk belaka.

Jadi kepada Mua'amar Ghadafi, teruskan berkhidmat untuk rakyat, tak payah layan sangat Mujahid ni, rakyat perlukan pemimpin yang berkhidmat bukannya pemimpin kaki debat sampai masalah dan suara rakyat tak sampai ke mana.

Jangan lupa dengan Debat antara Sangkakala vs Mujahid tentang kebebasan media tu ye..siapkan tempat dan masa.