Jumaat, 18 Julai 2014

#MH17 #pray4mh17 KERANA SATU NYAWA !!! RATUSAN NYAWA MELAYANG

Serangan puak Ukraine keatas sebuah pesawat penumpang milik MAS yang membawa 295 penumpang serta anak kapal mendpata liputan luas di seluruh dunia.


Pelbagai spekulasi juga sudah mula timbul dan pelbagai andaian sudah mula bersarang dalam kepala pengguna pengguna laman sosial.

Tapi apa yang penting sekarang ini ialah pengakuan dari pihak yang bertanggungjawab dalam insiden menyayat hati tersebut.

Pihak Ukraine telah mengakui bahawa mereka tersalah tembak pesawat MH17 kerana menyangkakan bahawa ianya adalah kapal pengangkut yang membawa Presiden Rusia, Vladimir Putin.

Kapal yang membawa Putin dikatakan terlewat lebih kurang 40 minit di belakang MH17 yang mana sepatutnya peluru berpandu itu disasarkan.

Apa pula tindakan Rusia setelah mengetahui bahawa MH17 ditembak jatuh adalah berpunca daripada krisis mereka dengan Ukraine dan apa pula tindakan badan badan dunia yang selama ini berlagak seperti kuasa mereka ditakuti oleh mana mana pihak?

Dalam insiden ini Sangkakala rasa rakyat Malaysia perlu bersatu untuk mendesak Rusia untuk melakukan tindakan dan mendesak badan dunia supaya membawa mereka ke muka pengadilan kerana telah mengorbankan nyawa orang awam yang tiada kena mengena dengan konflik diantara kedua buah negara berkenaan.

Memang akan ada yang mengatakan bahawa biarlah pihak kerajaan yang melakukan rundingan atau siasatan keatad insiden ini tapi bagi Sangkakala tidak salah rasanya kalau kita juga bangkit membantu kerajaan mendesak supaya siasatan secara menyeluruh dan tindakan sewajarnya diambil.Tiada ulasan: