Sabtu, 19 Julai 2014

APABILA SIBANGANG MULA BERCAKAP PASAL PENERBANGAN #MH17 #pray4mh17

Telah dijangka dan diduga, bila ada kes yang agak panas, mula lah akan ada yang mula menjadi pakar dan lagak mereka ni lebih pakar dari pakar pakar yang ada dan mereka ini jugalah yang berlagak seolah oleh mereka lah yang pandai diantara yang paling pandai.


Sejak bila Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kayat ni menerbangkan pesawat penumpang pergi ke negara luar? Atau sekadar bercakap tanpa menggunakan akal dan tanpa merujuk kepada mereka yang lebih arif.

Kalau belajar tidak berguru kita akan belajar dari syaitan dan begitu juga lah Sangkakala nak katakan kepada Ketua Pemuda PAS pusat si Suhaizan Kayat ni dengan kenyataan yang beliau keluarkan.

Semalam sebaik sahaja negara gempar dengan nahas membabitkan pesawat penumpang MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur yang membawa 295 penumpang serta anak kapal dilaporkan ditembak jatuh di sempadan Ukraine Rusia pihak TV3 telah memanggil bekas ketua juruterbang MAS untuk menceritakan bagaimana situasi dan keperluan seseorang juruterbanh sebelum penerbangan dan semasa di dalam pesawat yang sedang terbang.

Mengikut bekas Ketua Juruterbang tersebut, sebelum berlepas, juruterbang akan diberikan taklimat penerbangan dan laluan yang perlu dilalui termasuk ruang udara negara mana yang akan dilalui oleh peswat tersebut dan dokumen perjalanan akan diserahkan kepada jurutebang sebelum beliau memasuki kokpit pesawat.

Jadi disini Sangkakala amat pasti bahawa taklimat yang diberikan kepada juruterbang pesawat MH17 diikuti oleh juruterbang yang menerbangkan MH17 dan laluan yang digunakan juga adalah berpandukan dokumen penerbangan yang dibekalkan dan satu lagi, laluan udara yang dilalui oleh MH17 memang laluan pesawat penumpang antarabangsa.

Satu lagi kenyataan yang diberikan oleh bekas ketua juruterbang tersebut ialah, MH17 yang menjadi mangsa kepada keganasan pihak yang bertelagah ini sebenarnya hanyalah mangsa kepada keadaan dan kita tidak sepatutnya menyalahkan mana mana pihak kecuali pihak yang bertanggungjawab diatas kemalangan tersebut.

Tapi bagi Suhaizan Kayat ni pulak, Sangkakala tak tau dimana kepakaran beliau dalam menerbangkan sesebuah pesawat penumpang atau apa apa juga pesawat yang mampu terbang hingga Suhaizan boleh mempertikai pesawat berkenaan patut atau tidak menggunakan ruang udara berkenaan?

Sangkakala nasihatkan pada Suhaizan, lebih baik sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa mangsa beragama islam dan ucapkan takziah kepada mangsa mangsa bukan beragama islam.


2 ulasan:

Din Sembab berkata...

Rujuk la pada yang lebih arif macam Mat Monggol ambik nasihat dari APCO Yahudi Zionist! Puuuuih!

Tanpa Nama berkata...

anon 8.49..lagi baik rujuk kat mamat jubo taik anwar.,pakar segala pakar.khhhaakk puihh