Isnin, 19 Januari 2015

PEGAWAI PUNB RISAU SALAH LAKU DIDEDAH @NajibRazak @Ali_Rustam

Masih ingat lagi satu artikel berkenaan dengan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad atau PUNB? Kalau tak ingat baca DISINI

Mungkin apa yang Sangkakala tulis tu adalah untuk memberi pengetahuan kepada Yb Senator Tan Sri Ali Rustam tentang betapa payahnya kakitangan PUNB untuk menjawab panggilan telefon.

Selepas sahaja Sangkakala naikkan artikel berkenaan, Sangkakala telah dihubungi melalui komen artikel berkenaan oleh pegawai dari PUNB dan bertanya itu serta ini serta meminta supaya Sangkakala bertemu dengan mereka kononnya.

Dan pertemuan telah diatur kalau nak diikutkan pada hari ini.

Tetapi lebih kurang jam 8.30 pagi tadi, Sangkakala telah dihubungi semula oleh pegawai tersebut dan meminta Sangkakala membawakan bukti salah laku pegawai pegawai dalam PUNB.

Rupa rupanya perjumpaan ini dibuat bukanlah untuk menyelesaikan permasaalahan tetapi lebih kepada kerisauan apabila Sangkakala nyataka bahawa ada tangan tangan hitam yang mencatur pinjaman yang dilakukan oleh usahawan PUNB walaupun mungkin bukan semua dan ini pula dengarnya melibatkan pegawai atasan.

Minta maaf lah PUAN, Sangkakala bukan mengugut, tapi kalau itu cara puan nak selesaikan masalah, rasanya puan silap orang kali ni, bukti bukti memang semua dah ada dan dah siap pun dimana ada pegawai dalam PUNB sendiri meminta supaya syarikat berkenaan berdaftar dengan sebuah persatuan dan persatuan berkenaan memberikan beberapa borang pinjaman.

Menurut dari apa yang dimaklumkan kepada Sangkakala, pegawai tersebut juga sama level dengan PUAN yang ingin berjumpa dengan Sangkakala ni.

Patut le beriya iya sangat pegawai ni nak jumpa dengan Sangkakala, rupanya ada perkara yang seolah olah menjadi ketakutan kepada para pegawai PUNB, jadi Sangkakala putuskan untuk tidak berjumpa dengan pegawai ini dan Sangkakala harap dia sentiasa mengikuti blog Sangkakala untuk melihat senarai nama yang Sangkakala akan dedahkan nanti...

Dan kepada SPRM, sila standby untuk melakukan siasatan sebab baru baru ni bekas CEO TEKUN telah didakwa atas tuduhan rasuah, dan harap harap pegawai pegawai yang mengambil kesempatan macam ni jangan diberikan peluang sebab mereka mereka inilah yang merosakkan nama kerajaan dan negara.

Kepada Tan Sri Ali Rustam pula, kalau dah rasa tak mampu untuk meninjau keadaan didalam PUNB, rasanya adalah lebih baik Tan Sri lepaskan jawatan, sebabnya nanti orang akan mengatakan bahawa Tan Sri gagal menerajui sebuah perbadanan sedangkan mereka lupa bahawa Tan Sri hanyalah seorang Pengerusi yang hanya mempengerusikan mesyuarat sedangkan yang berkuasa dalam Perbadanan tersebut adalah KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF nya.2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tun Daim memiliki kekayaan MELAMPAU dan SOALnya dari mana datangnya sumber kekayaan beliau? Akhir tahun 1969 selepas Peristiwa 13 Mei , Daim bersara drp dunia guaman buat selama-lamanya,bekerjasama dgn Low Kiok Boo &n Thamby Chik buka bisnes garam, tapi kurang ilmu DAIM GAGAL.Daim buka pula bisnes buat plastik &n alami kerugian kerosakan jentera akibat mogok yang dilancarkan oleh pekerja yang tidak puas hati. Kilang terpaksa ditutup dan pinjaman permulaan yang tidak berbayar daripada Bank Bumiputera dengan ugutan untuk mengisytiharkan Daim muflis.DAIM GAGAL LAGI.

Pada tahun 1971, Daim buka Syarikat Maluri Sdn Bhd. Menjelang awal 1970, Daim baru tahu cara yang mudah dan cepat untuk menjadi tokoh peniagaan Malaysia ialah mendapatkan kontrak perniagaan yang sudah pasti dalam genggaman melalui jaringan politik. Daim telah membeli tanah lombong di sekitar Maluri drp kerajaan dengan harga yang sangat murah dan membangunkan kawasan tersebut dan sebahagian di jual kpd Kerajaan. DAIM MULA BERJAYA.

PD tahun 1979 bila dia membeli Malaysian French Bank. 1984, ambil alih United Malayan Banking Corporation Bhd dan sempena perlantikkan sebagai Menteri Kewangan pada tahun yang sama Daim menjual kembali saham perbankan tersebut. Sebelum bersara, Daim Zainuddin membeli saham dalam Hock Hua Bank (Sabah) Bhd pd 1997 dan sekali lagi menjual kepentingan di dalam bank selepas sekali lagi dilantik menjadi Menteri Kewangan.

Pada 1997, Langkah Bahagia membeli saham di dalam Hock Hua Bank (Sabah). Mohd Nasir Ali umum beliau bertindak bagi pihak Daim. Hock Hua Bank ditukar nama jadi International Bank Malaysia Berhad dan digabungkan bersama Multi-Purpose Bank serta enam lagi syarikat kewangan untuk menjadi AFG.

Setelah ditamatkan riwayat sebagai Menteri Kewangan, dikhabarkan, Daim telah membawa sejumlah Wang yang disimpan diluar negara PULUHAN BILLION US DOLLAR dan melabur di dalam sektor perbankan. Daim dikatakan memiliki International Bank of Commerce (ICB) 59 cawangan di Indonesia, 23 cawangan di Africa dan 9 cawangan di Eastern Europe. Daim menguasai ICB Financial Group Holdings Ltd. (ICB) memiliki dan menguruskan bank komersial di 12 buah negara termasuk di Asia, Afrika dan Eropah Timur. Daim kini memiliki sebanyak 151,844,00 unit saham dalam ICB yang mewakili kepentingan 84.4 peratus.

Mungkin DS Anwar berkata benar BUAT PERTAMA KALINYA (Sebelum beliau dihumban ke Penjara). Dari mana Daim mendapat PULUHAN BILLION US DOLLAR? Tun Daim "the small man" juga dikenali sebagai Pembuli Pasaran Kewangan bilamana Bank Negara mengasak hampir kesemua matawang di pasaran kewangan antarabangsa di antaranya Pound Sterling, US Dollar dsbnya. Lim Kit Siang telah membawa permainan buli matawang oleh Bank Negara sewaktu Daim menjadi Menteri Kewangan di Parlimen - tetapi dijawab dan diSELINDUNGKAN oleh DS Anwar sebagai TIADA APA PERUBAHAN ASET BANK NEGARA. Mungkinkah sewaktu itu DS Anwar tidak tahu atau sama-sama mencuba menaruh harapan akan wang gelap pasaran kewangan dikongsi bersama? Apakah DS Anwar dituduh meliwat kerana Daim tidak mahu berkongsi wang gelap hasi drp buli pasaran matawang?

Jika sekiranya Daim memiliki Bank dan kepentingan besar dalam Industri perbankkan ICB, Tun Mahathir juga memiliki Bank di Guam. Tapi tak banyak yang mengetahui Kekayaan Tun Mahathir berganda-ganda drp Daim yang sebhg dilaburkan kembali di Malaysia. Macammana anank-anak Tun Mahathir semuanya kaya raya? sebut saja Mokhzani...Tokey Minyak, Mukhriz..laa pon Tokey Judi, Kapal, Arak dan Minyak, Mukhriz Tokey Fibre optik? Cuma Marina Mahathir miskin papa kedana kerana selalu lawan Tun Mahathir, jadi dia tak dapat apa2..nak kahwin jadi bini no. 2 Nazri Aziz pon Tun M larang...kesiannya Marina...sampai matilah melawan Bapak?

Apakah Kekayaan Melampau Tun Daim dan Tun Mahathir ini sebenarnya Wang Rakyat yang dirompak keluar oleh kedua2 Tokoh Negarawan yang merupakan Lanun dan Perompak yg Merompak melaui batasan? Adalah diharap DS Anwar mampu mencerahkan suasanan dengan penyerahan bukti-bukti?

Tanpa Nama berkata...

Si komunispig atas ni dok menghantar kpd semua blogs,yg ada. Mcm ni la cara diorang burukkan dan nak jatohkan kjaan d luar negara. Buat yg serupa d msia. Dah jadi pelesit sbb melantak usus dan otak babi. Dan hati komunis mcm anak beranak lkomunis dan anwar peliwat suka jantan betina. Tk.