Selasa, 6 Februari 2018

RAKYAT MALAYSIA TIADA WANG ATAU MYDIN AMBIL KESEMPATAN ?? @NajibRazak @Zahid_Hamidi @TunFaisal

Sejak pembukaan Kedai Rakyat 1Malaysia 2.0 ni, pihak syarikat Mydin yang diberi mandat untuk mengendalikan Kedai Rakyat 1Malaysia yang pertama mula memgeluarkan kenyataan pelik seperti KDNK Malaysia naik tapi rakyat tiada wang.

Ini sebenarnya alasan yang difikirkan kukuh oleh pihak pengurusan Mydin dalam menyembunyikan perkara sebenar disebalik penutupan KR1M yang pertama.


Dari apa yang Sangkakala tahu, penutupan KR1M yang pertama adalah disebabkan harga barangan didalam kedai berkenaan.

Kerajaan telah mengilhamkan Kedai Rakyat 1Malaysia dengan tujuan untuk memberikan peluang kepada rakyat dalam membeli barangan keperluan dengan harga yang rendah disamping kualiti yang sama di tempat tempat lain.

Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya, dimana harga barangan di Kedai Rakyat 1Malaysia yang dikendalikan oleh Mydin sama dengan tempat tempat lain dan ini telah memesongkan fungsi sebenar KR1M ditubuhkan.

Maka dengan itu kerajaan telah mengambil pendekatan untuk menutup KR1M dan membuka KR1M 2.0 dengan memberi peluang kepada pengusaha lain pula untuk menunjukkan komitmen mereka membantu kerajaan dalam usaha membantu rakyat.

Jadi disini Mydin tak perlu mengatakan bahawa rakyat Malaysia ada wang atau tidak hanya semata mata untuk menutup kelemahan mereka tapi perlu berhadapan dengan realiti bahawa mereka (Mydin) mengambil kesempatan dalam kesempitan dan mengambil peluang diatas ketiadaan pemantauan oleh kerajaan.

Rakyat Malaysia hari ini mempunyai pelbagai kaedah bagi menyampaikan maklumat kepada kerajaan dan kerajaan senantiasa memberikan perhatian bagi setiap aduan yang diterima.
Tiada ulasan: