Selasa, 30 Januari 2018

PARTI PRIBUMI HANYA TEMPAT PELEMPIAS NAFSU @NajibRazak @Zahid_Hamidi @TunFaisal

Umum mengetahui bahawa Tun Mahathir sebelum ini mengatakan bahawa beliau bersama sama Tan Sri Muhyiddin Yasin, Datuk Seri Mukhriz dan beberapa orang lagi menghentam kepimpinan Perdana Menteri kononnya Presiden UMNO tersebut merosakkan UMNO dan tujuan mereka menolak kepimpinan Datuk Seri Najib adalah untuk menyelamatkan UMNO itu sendiri.

Namun setelah dilihat bahawa Datuk Seri Najib menerima sokongan padu dari ahli akar umbi UMNO, maka tertubuhlah sebuah parti yang dinamakan sebagai Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau PPBM.


Persoalan yang dimainkan sekarang ini, adakah Tun Mahathir benar benar hendak menyelamatkan Malaysia dan UMNO atau semata mata untuk melempiaskan nafsu Datuk Seri Mukhriz dalam mencapai tujuan untuk menjadi Perdana Menteri?

Apa yang dilihat sekarang ini adalah lebih kepada mirip untuk mendapatkan platform agar Mukhriz menduduki kerusi Perdana Menteri sebelum Tun Mahathir menutup mata.

Peranan Tun Mahathir dalam percaturan ini jelas kelihatan apabila Presiden PPBM sendiri iaitu, Tan Sri Muhyiddin Yasin tidak mengepalai setiap gerakan yang dilakukan oleh PPBM dan ianya hanya dimonopoli oleh Tun Mahathir.

Persoalan kedua berlegar kini ialah, kenapa Tun Mahathir mengatakan bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri sementara? Dan siapakah individu yang bakal duduk di kerusi berkenaan selepas Tun Mahathir? Adakah Anwar Ibrahim atau sesiapa juga selain dari Mukhriz?

Kita semua masih lagi mengingati sejarah dimana Anwar Ibrahim dipenjara oleh Tun Mahathir atas alasan salah guna kuasa dan Sangkakala rasa semua juga tahu bahawa Anwar dipenjara sebab utamanya adalah cubaan untuk melawan Tun Mahathir sebagai Presiden UMNO dan seterusnya menjadi Perdana Menteri.

Andai kata Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri, maka kuasa Eksekutif akan diserahkan kepada beliau sama seperti beliau memegang jawatan Perdana Menteri dulu dan pelbagai perkara boleh dilakukan demi untuk mencapai matlamat utama iaitu menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri.

Jadi adakah Tun Mahathir benar benar ikhlas dalam perjuangan atau agenda utama menaikkan anak beliau sebagai Perdana Menteri.
Tiada ulasan: