Jumaat, 3 April 2015

KERAJAAN BN BAKAL HADAPI MASALAH KERANA 60 SEN @NajibRazak @shaberyc

Nampaknya kedegilan syarikat TELCO untuk mengekalkan kenaikan sebanyak RM 0.60 pasti akan membuatkan kerajaan menghadapi situasi getir dalam pilihanraya akan datang.


Majoriti rakyat hari ini merasakan bahawa mereka tertipu apabila baru baru ini Timbalan Menteri Kewangan, YB Datuk Ahmad Maslan yang mengatakan bahawa kad prabayar telefon mudah alih atau TOP-UP tidak akan dinaikkan.


Seperti yang diperkatakan oleh YB Datuk Ahmad Maslan bahawa pihak Kastam dan Eksais diRaja Malaysia akan membawa syarikat Telco yang mahu menambahkan cukai GST dalam jualan kad prabayar mereka dan ini pada mulanya membuatkan ramai dikalangan rakyat merasa amat selesa dimana jelas memperlihatkan bahawa kerajaan melalui agensi penguatkuasaan mengambil pendekatan serius terhadap permasaalahan tersebut.

Tapi hari ini semua harapan hanya tinggal harapan dimana pihak kerajaan seperti akur dengan kehendak syarikat Telco yang dilihat tidak langsung memperdulikan permintaan kerajaan supaya ianya (GST) tidak dikenakan sekaligus harga kad prabayar kekal seperti yang ada sekarang.


Alasan yang diberi oleh syarikat Telco amat tidak munasabah dimana kononnya syarikat syarikat ini akan menambah airtime dan sms sebanyak 6%.

Disini Sangkakala nak tanya, adakah dengan setiap pembelian sebanyak RM 10.60 maka airtime yang diterima juga sebanyak RM 10.60 atau ianya tetap RM 10 seperti sekarang?

Jika ada penambahan sebanyak RM 0.60 sekalipun, Sangkakala yakin dan percaya bahawa syarikat syarikat ini mampu untuk mengurangkan waktu panggilan pengguna kepada pengguna lain dan ini boleh dikategorikan sebagai satu pembohongan.

Seperti yang kita ketahui, kerajaan mampu mengawal setiap syarikat Telco ini kerana kerajaan juga tempat mereka untuk memperbaharui lesen dan seperti kata rakan blogger Sangkakala, adakah dikalangan pemimpin kerajaan sudah dipicit 'telor'nya sehingga membuatkan syarikat Telco seolah olah lebih berkuasa dari kerajaan.

Baca DISINI.

Apa yang Sangkakala lihat, kerana 6 peratus GST yang dikenakan oleh syarikat Telco ini, yang akan menerima musibahnya adalah kerajaan dan mereka ini akan terus berniaga walau siapa pun yang menjadi pemerintah jadi mereka tidak akan peduli jika BN kekal ataupun tidak.

Bagi menjaga kebajikan rakyat, kerajaan perlu melakukan sesuatu dan Sangkakala amat percaya bahawa rakyat tidak peduli sama ada penambahan yang dikatakan oelh syarikat Telco menambah atau tidak airtime dan sms mereka namun apa yang mereka mahukan ialah harga Top-Up kekal sepertimana sebelum GST dilaksanakan.Tiada ulasan: