Jumaat, 2 Oktober 2015

IKTIBAR DARI KERJASAMA PAS DAN DAP DI PULAU PINANG


Oleh Ust Rosdi Long


Kejayaan PR mengambil alih pentadbiran beberapa buah negeri pasca PRU12 memperlihatkan perubahan landskap politik negara. 

PR dilihat sebagai alternatif baru kepada rakyat Malaysia yang sekian lama berada dibawah pentadbiran Barisan Nasional.

Di Pulau Penang sebagai contoh, kejayaan kerjasama PR antara DAP, PKR & PAS memenangi pilihanraya lantas membentuk kerajaan negeri, disambut meriah oleh penyokong ketiga tiga parti. Penyokong Pas juga merasa puas dgn kejayaan mereka walaupun sebagai minoriti. 

Sikap Ketua Menteri LGE yang dilihat lebih islamik kononnya apabila memperkenalkan langkah langkah baru seperti menaikkan elaun guru KAFA, memberi bantuan kewangan kepada sekolah agama rakyat dan Pasti, mendapat pujian melambung dari pendokong Pas 

Lantas LGE diangkat dijulang sbg tokoh pemimpin sehebat Umar Abdul Aziz.
Maka berkumandanglah cerita mahadewa LGE pada kacamata pendokong PAS. Apapun tindakan LGE diterima oleh Pas dgn rasa redha. 

Walaupun jawatan EXCO agama tidak diberikan kepada Wakil Pas, Pas redha, walaupun awalnya Pengerusi Majlis Agama Islam pun tidak diberikan pada Pas, Pas redha, Walaupun sebahagian besar Ahli Majlis PBT tidak diberikan pada Pas, Pas redha.

Semuanya kerana dek terlalu mendewakan LGE sbg Umar Abdul Aziz.

Allah swt Maha Bijaksana menentukan segalanya. Kerana sikap ketaksuban mereka kepada DAP sehingga sanggup mengenepikan soal umat seakidah islam, sanggup bersekongkol dalam isu Kalimah Allah, isu Pluralisme & Liberalisme serta kebebasan hak asasi manusia, akhirnya Allah menunjukkan watak sebenar LGE yang didewakan itu. 

Bagaimana Pimpinan Pas diporak perandakan oleh DAP sehingga lahirnya zuriat politik baru yang namanya Parti Amanah dari mantan Timbalan Presiden Pas. Kucar kacir dalam kepimpinan Pas angkara DAP hatta Presiden PAS pun dihina oleh DAP.

Putusnya kasih sayang antara DAP & PAS di Pulau Pinang menyaksikan bantuan kewangan yang selama ini diberikan oleh kerajaan negeri kepada sekolah agama rakyat & Pasti milik Pas diberhentikan, bukan sekadar itu, Pas juga hilang keistimewaan mereka pada pandangan kerajaan negeri P Penang.

Pimpinan Pas mulai sedar sekarang. Walaupun sekian lama Pas menentang umno, tetapi Kerajaan Pusat dibawah Umno tidak sezalim kerajaan DAP rupanya. Kerajaan pusat tidak menyekat bantuan kepada kerajaan negeri Kelantan. 

Kerajaan pusat tidak menganaktirikan guru guru agama di Kelantan. Kerajaan Pusat tidak menafikan hak sekolah agama rakyat di Kelantan. Walaupun dianggap seteru, BN jauh lebih berbudi kepada Pas berbanding DAP.

Hari ini pimpinan Pas seolah baru sedar dek kerana pukulan kuat dari DAP. Pas sedar DAP lebih zalim dari UMNO rupanya. Pas sedar DAP labih rakus tindakannya dari BN. Pas sedar sikap dendam & kebencian DAP jauh lebih kuat dari permusuhan umno kepada mereka.

Dari pengalaman itu, sedarlah wahai pimpinan Pas bahawa hanya persamaan akidah bisa menyatupadukan ummah. Disaat umat kita semakin lemah dihimpit pelbagai fitnah, ayuhlah kita satukan ukhuwah untuk bersama pertahankan ummah. Tak perlu kembali bersama didalam BN...tetapi memadailah dgn wujudnya kesepakatan bersama umno kerana umno lebih mulia dari DAP. 

Pulau Penang adalah contoh pengiktibaran bahawa DAP sedia mengkhianati rakan seandainya hasrat mereka terhalang. Demi masa depan islam..ayuh Pas & UMNO...DAP kita tentang habis habisan.

Allahhuakbar
1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Memang dr dulu...majoriti melayu islam dah tau...hanya yg nak sgt kuasa...nak sgt duit...inilah akibatnya...tu masih ada melayu nak jd barua org yg bencikan melayu/pribumi, islam...