Selasa, 19 Mei 2015

WAN AZIZAH SENGAJA DIMALUKAN OLEH GUAN ENG DALAM PARLIMEN

Baru angkat sumpah sebagai Ahli Parlimen dan dilantik sebagai ketua pembangkang Malaysia, Dr Wan Azizah telah dimalukan oleh Setiausaha Agung DAP yang juga merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Wan Azizah pada asalnya ingin mewujudkan kabinet bayangan tetapi akhirnya ditentang oleh DAP yang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.


Setelah tidak mendapat restu dari DAP, maka Wan Azizah terpaksa menukar pula cadangan dari kabinet bayangan kepada jawatankuasa parlimen.


Kalau nak diikutkan, Wan Azizah bebas untuk memberikan cadangan dan seharusnya cadangan tersebut diterima memandangan kabinet bayangan bukanlah merupakan apa apa jawatan cuma memegang potfolio mengendalikan satu satu soalan kepada Menteri kabinet, tapi itu pun tak dapat restu.

Jelas dan nyata bila keadaan ini berlaku maka kita dapat melihat walaupun Wan Azizah menjadi Ketua Pembangkang namun yang mempunyai kuasa penuh adalah DAP dan Wan Azizah hanyalah boneka semata mata.

Sangkakala rasa Wan Azizah sengaja dimalukan oleh DAP demi untuk menunjukkan kepada PKR dan PAS bahawa DAP mempunyai kuasa dalam menentukan sesuatu.

Inilah sebenarnya yang akan berlaku jika PR menjadi kerajaan, walaupun Perdana Menterinya Melayu Islam, namun yang mempunyai kuasa dan suara adalah DAP.

Hanya kerana dalam perlembagaan negara dimana Perdana Menteri perlu diambil dari kalangan orang Melayu Islam, maka mereka menurut perlembagaan tapi dalam masa sama, DAP akan menjadi pemacu kepada keldai dan kuda yang ada dalam PR.


Tiada ulasan: