Jumaat, 4 Oktober 2013

HELIKOPTER TERHEMPAS !!! JASA PASUKAN TENTERA DINAFIKAN !!!


Pada 3 Oktober 1993, lebih 100 anggota tentera Malaysia bertarung nyawa untuk menyelamatkan sekumpulan renjer Amerika Syarikat yang terperangkap di Mogadishu, Somalia.

Insiden itu dirakamkan dalam filem Hollywood, Black Hawk Down. Filem itu bagaimanapun tidak memberikan gambaran yang tepat tentang sumbangan tentera Malaysia dan apa yang sebenarnya berlaku di negara bergolak itu 20 tahun lalu.

Dalam satu wawancara dengan Astro AWANI, Major Jeneral (B), Datuk Md. Rozi Baharom yang terlibat dalam operasi berkenaan mengenang kembali hari bersejarah itu.

"Gambaran yang salah itu akan dibetulkan dalam sebuah dokumentari yang akan menceritakan kebenaran di sebalik peristiwa itu," katanya.

Misi menyelamat yang dijalankan bersama Renjer Amerika Syarikat dan komando Delta Forces mengakibatkan banyak nyawa terkorban termasuk Korporal Mat Aznan manakala sembilan lagi tentera Malaysia cedera.

Biarpun begitu, keberanian pasukan ’19 Melayu Diraja Mekanise’ itu hampir tidak dipedulikan dan diremehkan oleh media antarabangsa seolah-olah tentera Malaysia tidak memainkan peranan penting atau malah bukan sebahagian daripada misi itu.

Baca selanjutnya DISINI