Selasa, 26 April 2022

AKHIRNYA PERSATUAN TAKRAW BAWA PESURUHJAYA SUKAN KE MAHKMAH

Persatuan Sepaktakraw Malaysia atau PSM telah membuat satu permohonan semakan semula berkenan dengan kelulusan Malaysian Sepaktakraw Confideration atau MSC yang dilakukan oleh PesuruhJaya Sukan Malaysia.

Perkara tersebut disahkan oleh Setiausaha Agung PSM hari ini dalam satu siaran media.

PSM yang wujud sejak tahun 1960an lagi telah membawa sukan sepaktakraw Malaysia ke persada dunia.

Mungkin akan ada alasan bahawa PSM telah digugurkan keahlian sebagai salah satu gabungan dalam Persatuan Sepaktakraw Dunia atau ISTAF namun itu bukanlah alasan munasabah untuk penubuhan MSC.

Jika pengguguran tersebut menjadi alasan, rayuan boleh dibuat oleh PSM dan bukannya dengan cara mewujudkan satu lagi badan untuk menjaga sukan sepaktakraw Malaysia.

Pengguguran PSM dari ISTAF adalah berpunca dari Presiden PSM dan kenapa PSM yang menjadi mangsa? 

Halim Kadir merupakan Setiausaha Agung kepada ISTAF dan Presiden ASTAF, takkan beliau hanya melihat kepada perkara yang boleh merosakkan sepaktakraw Malaysia atau adakah beliau juga menjadi salah seorang mastermind dalam kewujudan MSC? 

Bagi aku tindakan permohonan semakan semula oleh PSM adalah amat tepat demi kelangsungan sukan sepaktakraw tanah air.

Jangan biarkan kroni-kroni Menteri KBS memonopoli persatuan dan akhirnya merugikan dan memusnahkan semangat sukan takraw tanah air.

Sudah cukup dengan kehadiran satu entiti dan jika dibiarkan ada entiti lain cuba nak mengambil kesempatan maka tak lama lagi kita akan dapat lihat kehancuran sukan takraw Malaysia.
Tiada ulasan: