Rabu, 10 April 2019

TINDAKKAN MAHATHIR MELAMPAUI BATAS SEBAGAI RAKYAT @NajibRazak @Zahid_Hamidi @TunFaisal

Perbalahan diantara Mahathir selaku Perdana Menteri dengan pihak Istana Johor nampaknya makin keruh tambahan pula dua hari lepas Menteri Besar Johor meletakkan jawatan atas desakan pihak Istana Johor sendiri.

Walau apa pun, perbalahan ini nampaknya telah membuatkan Mahathir mengambil tindakan melampau dan boleh dikategorikan sebagai biadap atau derhaka kepada institusi Raja Raja di Malaysia.

Semalam Mahathir telah mengadakan satu sidang akhbar dan bila ditanya oleh pemberita tentang perletakkan jawatan Menteri Besar Johor, dengan nada sinis Mahathir mengatakan bahawa Osman Sapian telah mengadap Duli Yang Maha Mulia Mahathir Muhammad.


Bagi Sangkakala, perkara ini tidak sepatutnya berlaku apatah lagi Mahathir merupakan Perdana Menteri Malaysia.

Seperti yang semua rakyat tahu, Duli Yang Maha Mulia ini hanya digunakan oleh Agung dan Sultan yang memerintah.

Apabila Mahathir menggelar diri beliau sebagai Duli Yang Maha Mulia, adakah Mahathir cuba hendak mengatakan bahawa Institusi Raja itu sama taraf dengan beliau? Atau kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri adalah sama seperti Agung atau Sultan?

Berpolitik boleh, tapi jangan bangkitkan kemarahan rakyat dengan cubaan untuk bermusuh dengan pihak Istana.Tiada ulasan: