Jumaat, 10 Mac 2023

SETIAP HARI MERATIB NAMA AZLAN AL AMIN !! APA MOTIFNYA??

Setiap hari boleh dikatakan akaun muka buku Che Wan Al Lakazam akan meratib nama Dato Azlan Al Amin.

Dengan tuduhan menipu, jual tanah lot lidi dan sebagainya dilemparkan, terbaru sekali Che Wan meratib pula tentang pembinaan bangunan dan kediaman yang dirancang oleh syarikat Dato Azlan.

Persoalannya, apa motif serangan? Nak membantu supaya orang ramai tidak tertipu? Kenapa Che Wan sendiri tidak tampil ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan penipuan? Tetapi hanya meratib dalam dinding muka buku milik beliau?

Akaun Che Wan ni Sangkakala tengok memang dibina untuk memburuk burukkan Dato Azlan seterusnya menjatuhkan reputasi beliau sebagai usahawan hartanah.

Sekiranya benar Che Wan nak bantu pembeli, beliau boleh meminta pembeli membuat laporan polis dan seterusnya mendakwa Dato Azlan atas alasan penipuan.

Tapi perkara berkenaan tidak berlaku kerana Che Wan tahu kalau buat laporan polis sekalipun ianya tidak mendatangkan kesan kerana terdapat perjanjian jual beli tanah diantara syarikat Dato Azlan dengan pembeli.

Dan sekirany Che Wan nak mengatakan bahawa perjanjian ini tidak sah, ianya boleh dirujuk di mahkamah untuk kepastian, tetapi Che Wan tak buat juga sebab dia tahu perjanjian tersebut adalah sah disisi undang undang.

Apa yang berlaku ialah, Che Wan tidak mampu untuk meraih jualan seperti yang dibuat oleh Dato Azlan kerana Che Wan menjual tanah dengan harga tunai sedangkan Dato Azlan pula buat jualan secara ansuran.

Disini perbezaan diantara cara penjualan tanah yang memungkinkan Che Wan berasa iri hati kepada Dato Azlan dan seterusnya membuat serangan terhadap Dato Azlan.

Sangkakala tak pandai bab agama, tapi daripada meratib nama Dato Azlan dalam muka buku, adalah lebih baik Che Wan meratib memuji nama Allah SWT, dapat juga pahala. Berdoa pada Tuhan agar dimurahkan rezeki. Selagi meratib nama Dato Azlan selagi tu lah rezeki jadi sempit sebab ada perasaan hasad dengki bersarang dalam hati.

Perlu diingat, hasad dengki ni bisikan Iblis, jadi takkan le Che Wan Al Lakazam nak jadi pengikut pula kan?? 

Choww dulu ye..nanti sambung.

Tiada ulasan: