Isnin, 13 Mac 2023

KISAH JUALAN TANAH LOT DI JABI OLEH AZLAN AL AMIN

Tamat sudah kisah arwah Hj Ramli yang jelas dimanipulasi oleh Che Wan Al Lakazam bersama dengan anak sulong arwah iaitu Shahruldi.

Kini kita berhijrah pula dengan kisah penjualan tanah di kawasan Jabi Besut Terengganu yang jelas sekali lagi dimanipulasi oleh Che Wan Al Lakazam.

Kisahnya bermula pada tahun 2014 dimana 50 orang pembeli telah membeli tanah lot dengan bayaran secara ansuran kepada pembeli.

Perjanjian untuk memperolehi geran adalah selama 3 tahun dan selepas 3 tahun geran masih belum dapat dikeluarkan (kini telah keluar). 

Dalam perjanjian tersebut jelas mengatakan bahawa sekiranya lebih dari 3 tahun atau tamat perjanjian maka pembeli berhak menuntut kembali wang bayaran yang telah dikeluarkan oleh pembeli namun tidak ada seorangpun yang berhubung dengan Dato Azlan atau kakitangan beliau sehinggalah seorang pembeli yang digelar sebagai Pak Teh memberitahu bahawa beliau mengalami masalah mental disorder atau kecelaruan minda.

Pak Teh hanya membayar wang pendahuluan sebanyak RM 10 ribu pada tahun 2014 dan kemudiannya membuat bayaran selama beberapa bulan dan selepas itu Pak Teh tidak membuat sebarang bayaran sehinggalah tahun 2022.

Perkara ini juga dimasukkan oleh Che Wan Al Lakazam ke dalam akaun muka buku beliau kononnya mendapat aduan daripada Pak Teh sedangkan Che Wan tidak tahu tentang tiada bayaran bulanan yang dibuat oleh Pak Teh selama hampir 7 tahun kepada Dato Azlan.

Pak Teh telah membuat 1 laporan polis dimana pihak polis telah menasihati Dato Azlan untuk membuat bayaran pemulangan dan Dato Azlan akur walaupun kalau diikutkan setelah bertahun tahun tiada bayaran bulanan dibuat Dato Azlan boleh mengenepikan tuntutan Pak Teh kerana melanggar perjanjian.

Sebagai contoh, apabila sebuah kenderaan tidak dibayar selama berbulan bulan oleh pembeli maka pihak bank berhak menarik kembali kenderaan tersebut dan dilelong, adalah amat mustahil bila seseorang pembeli kenderaan mendapat semula duit muka dan bayaran bulanan yang telah dijelaskan oleh pembeli dari pihak bank.


Nanti Sangkakala tulis pula tentang kenapa Dato Azlan keluarkan pisau dari dapur bila Pak Teh datang ke rumah......


Tiada ulasan: