Sabtu, 11 Mac 2023

KISAH BERMULA SERANGAN KEPADA AZLAN AL AMIN Siri pertama

Mungkin ramai yang termakan dakyah serangan Che Wan Al Lakazam terhadap Dato Azlan Al Amin dimana apa yang dikeluarkan oleh Che Wan adalah cerita seorang pesaing perniagaan yang hendak menjatuhkan perniagaan orang lain.

Pada awal kisah serangan ini, ianya bermula daripada anak kepada Arwah Cikgu Ramli, bapa angkat kepada Dato Azlan yang mana pada tahun 2014, arwah menyatakan hasrat untuk menjalankan perniagaan bersama sama Dato Azlan.

Arwah Hj Ramli memiliki sebidang tanah dan kemudian dicagarkan kepada pihak bank sebanyak RM 400 ribu dan daripada RM 400 ribu itu, Arwah Hj Ramli ambil RM 200 ribu.

Kesemua bayaran pinjaman RM 400 ribu ini diselesaikan oleh Dato Azlan yang mana keseluruhan bayaran balik berjumlah hampir RM 700 ribu kesemuanya.

Tapi seperti biasa, ada kalanya pembayaran ada yang terlewat dan pihak peguam bank pula mengambil kesempatan dengan menghantar notis tuntutan dengan memberi amaran bahawa sekiranya tuntutan tidak dijelaskan maka pihak bank berhak untuk merampas tanah berkenaan untuk lelongan.

Ini perkara biasa berlaku dalam mana mana pinjaman bercagar, malah sekiranya seseorang itu membeli rumah kediaman dan terlewat bayar maka surat peguam akan dikeluarkan kerana setiap kali peguam keluarkan surat amaran, setiap kali itu jugalah peguam akan mendapat bayaran.

Sama juga dengan kes Dato Azlan tetapi diakhir notis peguam, terdapat jumlah yang perlu diselesaikan sebanyak RM 92,500.00 dan Dato Azlan membuat bayaran penuh kesemua tuntutan tersebut dan fitnah yang mengatakan bahawa tanah bakal dileleong adalah fitnah semata mata.

Macam mana bank nak lelong tanah sekiranya bayaran pinjaman telah pun dilunaskan? 

Berkenaan dengan arwah Hj Ramli pula, beliau mempunyai 4 orang anak dan anak yang pertama arwah Hj Ramli tidak berpuas hati dengan Dato Azlan yang dilihat rapat dengan arwah.

Sepanjang keuzuran arwah Hj Ramli, Dato Azlan lah yang melawat dan memberikan bantuan kepada arwah sedangkan Shahruldi (anak pertama arwah) hanya datang melawat 2 kali.

Macam mana arwah tak rapat dengan Dato Azlan kalau anaknya sendiri buat tak tau semasa beliau sihat dan juga uzur? 


Sangkakala sambung dalam episod ke dua nanti...


Tiada ulasan: