Rabu, 22 Februari 2023

PEMBELI TANAH MELALUI AZLAN AL AMIN BUAT LAPORAN PALSU

Beberapa hari lepas pasaing kepada Dato Azlan Al Amin yang juga buat urusan jual beli tanah ada menaikkan posting di laman muka buku kononnya seorang pembeli telah membuat laporan polis kononnya Azlan Al Amin menipu dalam urusan jual beli tersebut.

Azlan dikatakan gagal mendapatkan geran tanah mengikut tempoh masa yang dijanjikan dan perkara itu sebenarnya adalah fitnah yang direka oleh mereka mereka yang hendak menjatuhkan reputasi Dato Azlan.

Si pembeli telah dimaklumkan pada 5 April 2019 bahawa geran telah pun keluar tetapi si pembeli mempunyai masalah kewangan pada ketika itu.Pada 15 Januari 2020 si pembeli memaklumkan bahawa dia hendak menjual tanah tersebut. 


Si pembeli tidak langsung menyatakan bahawa tanah itu hendak dijual kepada Azlan atau kepada sesiapa dan kalau Sangkakala jadi Azlan pun Sangkakala akan menunggu si pembeli mendapatkan orang untuk membeli tanah yang telah dibeli daripada Azlan.

Dan tak semena mena si pembeli membuat laporan polis kononnya Azlan menipu dia. Sangkakala jenuh memikirkan dimana penipuan itu berlaku.

Menurut cerita dari wakil pihak Azlan, si pembeli juga selama ini telah gagal untuk melunaskan bayaran bayaran bulanan pembelian tanah berkenaan.

Kalau nak diikutkan lah, sebagai contoh beli rumah kediaman dengan menggunakan pinjama  bank, apabila pihak pembeli gagal untuk melunaskan bayaran bulanan maka pihak bank berhak untuk melucut hak rumah berkenaan dan akan dijual secara lelong dan hasil lelongan barulah akan dikira sama ada pembeli rumah berkenaan masih berhutang ataupun tidak. Tetapi ini tidak berlaku pada urusan jual beli tanah dengan Dato Azlan.

Satu lagi contoh, sekiranya pembeli rumah taman perumahan tadi tidak mampu untuk membuat bayaran dan menyatakan kepada pihak bank bahawa dia akan menjual rumah tersebut, adalah ini bermakna bank perlu membuat bayaran semula kepada pembeli? Sangkakala amat pasti itu pun tidak akan berlaku.

Pada hemat Sangkakala, si pembeli mungkin ada berjumpa dengan pesaing Dato Azlan dan seperti orang mengantuk disorong bantal maka si pesaing mengambil pendekatan masalah adalah peluang dan si pesaing bukanlah bertujuan untuk menyelesaikan masalah si pembeli malah mengambil peluang untuk menjatuhkan kredibiliti Dato Azlan yang memajukan diri dengan usahanya sendiri tanpa memijak mana mana pihak.


Tiada ulasan: