Rabu, 15 Februari 2023

MAMPU KE PENYERANG AZLAN AL AMIN LAKUKAN PERKARA SAMA ???

Macam yang Sangkakala tulis sebelum sebelum ni, usahawan hartanah, Dato Azlan Al Amin diserang dengan begitu hebat oleh pesaing beliau dengan mengatakan Azlan seorang penipu dan sebagainya.

Tapi sebagai seorang manusia yang kini berkemampuan, Azlan Al Amin tidak melupakan tanggingjawab beliau sebagai seorang manusia dan membantu insan lain yang bermasaalah.

Sebagai contoh, Azlan al Amin pernah membantu seorang remaja perempuan yang dituduh menghina polis beberapa tahun dahulu dan beliau (Azlan) sanggup datang dari jauh demi melunaskan tanggungjawab beliau sebagai insan.

Mungkin akan ada yang mengatakan bahawa tindakan Azlan ini menggalakkan perbuatan biadap terhadap pasukan keselamatan.

Tetapi bagi Sangkakala pula, jika difikirkan secara positif, tindakan ini lebih kepada memberikan peluang kedua kepada tertuduh.

Persoalannya kini ialah, adalah mereka mereka yang mengeluarkan tohmahan terhadap Azlan mampu untuk melakukan perkara sama? Atau hanya bijak dalam mengeluarkan tohmahan?

Bukan untuk memuji tatapi apa yang Sangkakala lihat, Azlan tidak mempedulikan apa yang dikatakan oleh orang (pesaing) kepada beliau dan beliau tetap menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang insan yang berkemampuan. 

Nabi SAW pernah bersabda Barang Siapa Memudahkan Urusan Orang Lain, Maka Allah SWT Akan Memudahkan Urusan Mereka.

Jadi kepada para pesaing, cuba buat sepertimana yang dibuat oleh Azlan, insyaallah urusan anda juga akan dipermudahkan.

Tiada ulasan: